Tippjeink

A SOKOLDALÚ  WPC

 

 

 

wpc1

A WPC felhasználási területe egyre szélesebb palettán mozog. Már nem csak kültéri járólapokra korlátozódik, egyre inkább használják lépcsők, korlátok, pergólák kialakítására illetve kerítések építésénél is egyre elterjedtebb. Nem kopnak, nem vetemednek, időtállóak és rendkívül magas UV-ellenállósági képességgel rendelkeznek. Nem igényelnek speciális felületkezelést. Anyagában színezettek, így az esetleges felületi karcokat is elnyeli. Ha Ön igazán modern, gondozásmentes és valóban időtálló megoldást keres kerítésének elkészítésére akkor a WPC a legjobb választás.

Legyen szó akár zárt, akár áttört kerítésről, mindkét kivitelezésnél remekül használható.

vercsiCustomized-size-and-Black-color-privacy-outdoor-WPC-fence-WPC-decking-for-garden-2

 

Lakossági felhasználásnál általában teraszok, napozóteraszok, medencék, stégek, kerti utak, sétányok, kerítések és kapuk kivitelezésénél, burkolásánál használják míg a közületi felhasználás vendéglők, kávézók teraszai, hotelek, panziók, apartmanok külső burkolatainak illetve stégek, kikötők és hajófedélzetek burkolásainak népszerű eleme.

productCentre_img2-1WPC hajó

Ha Ön is ilyen megoldásban gondolkodik hívjon minket és szakembereink ingyenes helyszíni felmérés után elkészítik az Ön által megálmodott kerítést vagy térburkolást.telefon

 

 

MINIMÁL STÍLUSblack-and-white-best-bedroom-design

Az örök divat

Ha ilyen stílusban álmodtuk meg álmaink házát vagy lakását fontos ,hogy az egyszerűséget és az eleganciát tartsuk szem előtt. Egy lakás vagy ház bármely részének jól áll a minimál stílus, a fürdőszobától, a konyháig sőt még a kertnek is. Letisztult és megnyugtató nem kirívó színei miatt sokan szeretik ezt a stílust, hiszen itt az alapszín általában a fehér, de emellett megjelennek a natúr színek is. Sőt a barna, szürke, bézs és vajszínek illetve ezek finom árnyalatai vagy éppen a fekete-fehér kombináció. Anyagok tekintetében a legjellemzőbb a kő, fém, alumínium, fa illetve beton használata. A hangsúlyt mindig az anyagokra fektetjük, nem pedig a mintákra vagy a különböző formák kialakítására. Ha emellett a stílus mellett döntünk, könnyen elérhetjük vele, hogy lakásunk elegáns fényben tündököljön. Azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy ennél a stílusnál bizony nem megengedett a dolgok szerte szét hagyása és mindig figyelnünk kell a “katonás” rend fenntartására hiszen a hanyagság,lazaság és rendetlenség nem fér bele ebbe a lakásképbe. A stílus merevségét azonban az otthonosság kedvéért könnyen oldhatjuk akár egy oda nem illő tárggyal, izgalmas falfelületi struktúrákkal, esetleg erősebb színekkel is. Erre a stílusra jellemző a terek egybenyitása azonban ez nem zárja ki azt, hogy akár egy kis lakásból is megteremtsük a tökéletes minimál otthont. A bútorok illetve az anyagok kiválasztásánál is törekednünk kell az egyszerűségre. A kárpitok általában minta nélküliek és a bútorokból előnyt élveznek a különböző nagyságú gardrób szekrények, hiszen ezekben további kis polcok és fiókok segítségével könnyen elrejthetjük dolgainkat ezzel is fenntartva a rendet és egységet a lakásban. Jellegzetességei még ennek a stílusnak a nagy üvegfelületek, a földtől plafonig érő ablakok. A padlóburkolatoknál általában a fém illetve a faburkolatok illetve a föld színek a jellemzők vagy ezek kombinációi. A szerelvényeknél illetve gépészeti megoldásoknál is követni kell a stílus jellemzőit így azokat  mindig falba építve, “eldugva” kell elhelyezni. Hiszen csak így tudjuk fenntartani a harmóniát! Ha elolvasták ezeket a főbb “szabályokat” és még mindig úgy gondolják, hogy ezt szeretnék hívják bátran kollégánkat aki segít a tökéletes stílus kialakításában és további ötleteket ad önöknek, hogy lakásuk igazi minimál stílusú OTTHONNÁ váljon!

 imagessdblack-white-bathroom-decoration-design-ideasmodern-bedroom-design-best-ideas-2014-1bath-91

Tudnivalók a  hőszigetelésről:

Hőszigetelő_rendszer

Mi is az a hőszigetelés, és miért is lett ennek az eljárásnak ekkora sikere manapság? A válasz egyszerű: a mai “drága” világban szeretnénk minél többet megspórolni költségeinken, azon belül is a téli fűtés számlánkon.A hőszigetelés két eltérő hőmérsékletű tér (például a kültér és a belső tér) között fellépő hőátadás gátlása, jellemzően nagy hőellenállással rendelkező szerkezettel. Nem megfelelő hőszigetelés hiányában az épület hővesztesége igen magas lehet. Ez azt jelenti, hogy a magasabb hőmérsékletű közegből hő áramlik át az alacsonyabb hőmérsékletű közeg irányába. Az épületek hővesztesége a szigetelés meglététől, illetve állapotától függően meglehetősen eltérő lehet. Az arányok általában a következőképpen alakulnak:

30–40% a falakon keresztül
20–30% a tetőn keresztül
15–25% az ablakokon át
10–15% a padlón, födémen keresztül

A szigetelés során a leggyakrabban fellépő probléma a hőhidak kialakulása, vagyis a többdimenziós hőáramlás. Ezek a hőhidak akkor alakulhatnak ki, ha az épület geometriája nem megfelelő, vagy ha  különböző tulajdonságú építőanyagok kerülnek egymás mellé, illetve ha a szigetelés illesztései hibásak, és a nyílászárók szigetelése sem megfelelő. 

Fontos tudnunk, hogy akár régi, akár új az ingatlanunk előfordulhatnak váratlan meglepetések, vagyis bárhol kialakulhatnak hőhidak. Ha ezek után úgy döntünk mi is szigeteltetjük házunkat fontos tudnunk, hogy az sem mindegy milyen anyagot akarunk szigetelni. Más típusú és vastagságú hőszigetelés kell a vasbetonra, mészhomok téglára, ytong-ra, régi típusú tömör vagy lyukacsos téglára.
Azt hogy milyen vastagságú hőszigetelést használunk pedig a szigetelendő anyagon kívül a szabvány és a pénztárcánk nagysága is meghatározza. Tudnunk kell továbbá, hogy a hőszigetelő lapok csak a költség egy részét képezik. szükségünk lesz még dűbelekre (ezek azok a csavarok, amik a homlokzathoz stabilan odafogják az EPS lapokat, hogy aztán se a szél, se az idő, sem pedig gravitáció ne tehessen bennük kárt) olyan hőhídmentes (általában műanyag) ‘tiplik’, amiket a homlokzatba fúrnak és ezzel is erősítik a szerkezetet, üvegszövet hálóra,  ragasztóra és a vakolatra. ezeknek a kiegészítőknek az  ára azonban akkor is ugyanannyi lesz, ha 5, 10 vagy 15cm-es szigetelést választunk.

A hőszigetelő rendszer tartozékai:webre-fehér-2-2

  • Ragasztók – polisztirol és kőzetgyapot ragasztót alkalmaznak.
  • Indítósín
  • Homlokzati polisztirol hablemez
  • Szigeteléstartó dűbelek
  • Vakolaterősítő üvegszövet
  • Hálós élvédő
  • Díszvakolat alapozó
  • Homlokzati díszvakolat

hoszigeteles-rendszer-banner

Azonban ha lehet minimum 10cm szigetelésben gondolkozzunk. Ha ezt nem tudjuk megfizetni, inkább  várjunk amíg lesz rá anyagi fedezetünk, mert ha már egyszer felrakattuk a szigetelést, nem tudunk egyszerűen ‘fejleszteni’, mert vagy lebontjuk az egészet és újra rakjuk, vagy még egy réteget húzunk a már meglévő elé, de ez a néhány esetben azonban nem kivitelezhető.Sőt a procedúra minimum 2x-es költségekkel jár, nem beszélve az elfecsérelt időről és energiáról.A külső szigetelés költségéhez adódik még maga a kivitelezés. Itt fontos, hogy csak profi és hozzáértő kivitelezőt válasszunk, és kerüljük az úgynevezett “olcsó Jánosokat, hiszen a hőszigetelés hosszú távra szól, így nem szabad összecsapni. Egy átlagos két szintes ház hőszigetelését pl. már csak állványzatról lehet megoldani, így annak a bérleti díjával és szállítási költségével is számolnunk kell.

Most pedig számoljunk!
Anyagszámítás:

Az anyagszámításkor több dolgot kell figyelembe venni. Először is a legnagyobb felület számításánál, a hőszigetelő (EPS) lapok mennyiségének meghatározásakor ne felejtsük el, hogy a nyílászáróknál és a lábazatnál nem lesz (vagy nem ilyen lesz) szigetelés. A vásárláskor m2-ben kapjuk meg a hőszigetelő lapok árát. Egy EPS lap mérete azonban általában 1000 x 500mm. A tetősíkoknál gondosan mérjünk és a táblaméretekkel számoljunk (speciális formák esetén lehet, hogy egy teli lemezt úgy kell majd megvágni, hogy az abból leeső rész máshol már nem lesz felhasználható).
A lábazati indítósín számítása nem jelenthet túl nagy problémát, de a sarok élvédőknél számoljuk bele a nyílászárók függőleges éleit is. A negatív sarkoknál nem szükséges élvédő használata.

Kezdődhet a munka!

1.Felület előkészítése

A felületet gondosan elő kell készíteni, hiszen ez adja a hőszigetelés alapját. A máló, leváló részeket le kell vakarni, el kell távolítani. Amennyiben szükséges a felületet tapadóhíd felhordásával erősítsük meg. Ügyeljünk rá, hogy pormentes és száraz legyen az előkészített felület.

 

2.Lábazati indítók szerelése

A lábazati indítósíneket vágjuk méretre, majd rögzítsük fel. Betonba ~80, téglába ~50 cm távolságban dűbelezzük be a síneket. Építési fába, OSB lemezbe ~40-50cm távolságban csavarozzuk fel facsavarral. Legalább 2-3cm mélyen üljön a felületben a csavar.

 
3.Lapok ragasztása

Lapok ragasztásához használhatunk vízzel előkészítendő zsákos ragasztót vagy speciális EPS ragasztó habot. A zsákos ragasztóanyagot az azon feltüntetett mennyiségű vízzel keverjük be a megfelelő állagúra, majd rövid pihentetési idő után felhasználhatjuk. Ragasztásnál a lapoknak nem kell teljes felületét bekenni.
Az EPS lapokra éleiktől 5-6 cm-re körben kenjünk ragasztót, illetve 3 ragasztófoltot is tegyünk egyenlően elosztva a középvonalon haladva. A ragasztóból ne kenjünk az élekre!
A hab megkönnyítheti a munkát, egyszerűbben felhordható és könnyen szállítható. Ára miatt azonban inkább akkor javasolt a használata, ha azt a felület megköveteli (építési fa, OSB), vagy olyan esetben, amikor kisebb felületet szeretnénk csak burkolni. Számoljunk azzal is, hogy a ragasztóhabot ha elkezdjük kifújni, azzal megállni nem lehet, fel kell használni a lehető leggyorsabban. A pisztolyos habnál néhány óra is eltelhet két használat között, azonban a használatához szükséges speciális kinyomópisztolynak és a tisztító spray-nek is komoly költsége van.

 
4.Dűbelezés

A dűbelezés többféleképpen történhet. Vannak a hagyományos dűbelek, melyeket akkor kell feltenni, amikor az EPS lapok már a helyükre kerültek. Az újabb típusú dűbelek a ragasztódűbelek, melyeket a felület előkészítése után kell közvetlenül a falazatra erősíteni (befúrjuk a falba és rögzítjük), majd ezekre ragasztjuk fel az EPS lapokat a már ismertetett módon.
Ezeket a dűbeleket alkalmazhatjuk akkor is, amikor már meglévő szigetelésre “húzunk rá” újabb réteget, mivel ezeknek a dűbeleknek csak a régi EPS felületén és a vakolatrétegen kell keresztül haladni, nem a dupla hőszigetelő lemez felületen. A hagyományos dűbeleket a ragasztó száradása után oly módon kell rögzíteni, hogy a szigetelőanyagot és a mögötte lévő falazatot megfelelő mélységben átfúrjuk, majd a dűbelt betoljuk a furatba és vagy csavarral vagy beütőszeggel rögzítjük.

 
5.Élvédők beágyazása

A felragasztott lemezekre a sarkoknál élvédővel tartósabb és esztétikusabb kialakítású felületet hozhatunk létre, mint ha csak az üvegszövet hálót hajtjuk át a sarkon. A hálós élvédőt szabjuk le méretre, majd néhány ragasztófolttal illesszük a helyére. Amennyiben indítóprofillal átfedésbe kerül, vágjuk le a hálót a sínről és a műanyag sarokprofilt csúsztassuk az indítóprofil és a szigetelés közé. Az élvédő hálós részén simítsuk el a ragasztóanyagot, ezzel képezve egyenletes felületet rajta.

 
6.Háló beágyazása

Az üvegszövet hálót a teljes felületén be kell ágyazni ragasztóba. Először fogazott glettvassal, egyenletesen kenjük fel a ragasztót (~2mm vastagságban), majd a leszabott üvegszövethálót fentről lefeléillesszük a helyére és simítsuk a ragasztóba. Ügyeljünk rá, hogy a háló ne rogyjon vagy gyűrődjön meg. A hálót 25-30cm-re lógassuk túl a lábazati indítóprofilon, majd ezt a maradékot hajtsuk vissza a felületre és dolgozzuk be. A hálócsíkokat úgy tegyük egymás mellé, hogy ~10-15cm átfedésben legyenek.

 
7.Alapozás vakolás előtt

A vakolás megkezdése előtt győződjünk meg arról, hogy a ragasztófelület megfelelően száraz és pormentes legyen. Mielőtt vakolnánk, alapozóval kezeljük a kellően kiszáradt ragasztófelületet. Az alapozót az azon feltüntetett adatok alapján higítsuk fel vagy higítás nélkül használjuk. Szórással vagy hengereléssel, esetleg ecsetes kenéssel vigyük fel egyenletesen a felületre. A száradás után kezdhetjük a vakolást.

 

8.Vakolás

A vakolat nem csak esztétikai élményt nyújt a falon, hanem védi is azt az időjárás viszontagságaitól (szél, nap, hó, eső). A vakolat felhordását mindig rozsdamentes szerszámokkal tegyük, mivel a vakolat megtámadja a fémet és nem csak tönkreteszi azt, de a rozsda vakolattal keveredve csúnya foltokat eredményezhet a kész falon. A vakolat dörzsölt vagy kapart hatású lehet. A két típus között megjelenésében és felhordásában is van különbség.

A vakolat felhordását csak olyan időjárási feltételek esetén végezzük, amelyet a vakolat gyártója előírt. Általánosságban elmondható, hogy nem szabad vakolni:

- +5 C alatti hőmérsékleten
– folyamatos tűző napsütésnek kitett helyen
– esőben
– ködben
– erős szélben

A fenti időjárási viszonyok lehetőleg a vakolást követő néhány napban sem állhatnak fenn.

Jó munkát!

konyha,burkolat

Mit, hova, mivel:

Egy lakásfelújítás előtt nem kis gondot jelent a megfelelő anyagok és persze ezen anyagok megfelelő helyre történő kiválasztása. Eddig a csempe a falra a járólap pedig a földre került, és ez természetes volt. A mai trendek azonban már teljesen megváltoztatták ezt a nézetet és sokan tesznek a falra is járólapot. De, hogy ez miért is jó, vagy hogy mi is a különbség egyáltalán ezek között az anyagok között, mit hova és miért? ebben próbálunk most segíteni önöknek.

Alapvető különbség a két burkolatfajta között, hogy a csempe kevésbé strapabíró, illetve terhelhető, mint a járólap.

csempék

 

Csempe általában olyan felületekre kerül, ahol nem járunk, és ahol a fizikai, illetve a mechanikai terhelés is kisebb. Mostanra azonban már a kerámia csempe is olyan tulajdonságokkal bír, hogy akár, nagy igénybevételnek kitett területen, aljzatburkolatként is használható. Tehát ennek a nagy ellenállóságának köszönhetően csak rajtunk áll, hogy hol szeretnénk felhasználni. A járólapnál azonban minden esetben igaz, hogy ellenállónak kell lennie a nagy terheléssel szemben is.

járólap

A járólapok eleve nagyobb kopásállósággal rendelkeznek, mint a csempék, hiszen a gyártás során is figyelembe veszik, hogy milyen funkciót fognak betölteni, vagyis, hogy járnak majd rajta és különböző bútorok is kerülnek majd rá. A járólapot fagyállósága szempontjából is vizsgálnunk kell, hiszen ez elsődleges szempont egy terasz vagy erkély burkolásánál. A legnagyobb gyártók ma már nagyon nagy választékkal rendelkeznek, mind a csempe, mind a járólap tekintetében, a technológia fejlődésével pedig a felhasználási területek is lényegtelenné váltak. Vagyis: nyugodtan tegyünk járólapot a fürdőszoba falára, és ragasszunk csempét a konyha aljzatára és falára is.

A másik nagy kérdés a megfelelő burkolási anyag, azon belül is a csemperagasztók tulajdonságai és felhasználási területei.

Floor tiles adhesive

Bizony ezzel is jó ha tisztában vagyunk, hiszen ha egy nem megfelelő szakemberre bízzuk a munkát, aki ezt nem veszi figyelembe akkor bizony akár az egész burkolat láthatja a kárát. Tehát mindig válasszunk megfelelő szakembert és megfelelő anyagot, még ha az pár forinttal többe is kerül. Hiszen a burkolat ennél még többet ér!

Az alábbiakban  összefoglaljuk a burkolási anyagok, és főleg a csemperagasztó főbb csoportjait és jellemzőit, hiszen a jó ragasztóanyag megválasztása az első és legfontosabb lépés. Mivel a fő csoportokon belül, mint például flexibilis, fagyáló stb..is vannak még további tulajdonságokkal megáldott fajták, most tényleg csak a főbb fajtákat mutatjuk be.

Padlókiegyenlítő:

A padlókiegyenlítő használata az utóbbi időben szinte elengedhetetlenné vált, főként a vékony ragasztók elterjedése miatt. A vékony ragasztó használata miatt nagyon fontos követelmény lett a felület lehető legegyenletesebbé tétele, ezt a hatást érhetjük el ezek használatával. A szilárd padlókiegyenlítés az utolsó lépés a burkolatok leragasztása előtt.

Csemperagasztók

A velük szemben támasztott fő követelmény a burkolatok szilárd, tartós rögzítése a burkolandó felülethez. Fő csoportosításuk: vékonyágyas: 0-5mm-ig terjedő rétegvastagság, középágyas: 3-15mm-ig terjedő rétegvastagság.

A Magyarországon megszokott csoportosítás szerint a csemperagasztók fajtái:

standardcsemperagasztó1. Beltéri (Standard): Általában csak csempékhez használatos, nem túl nagy tapadási és szilárdsági paraméterekkel rendelkezik, adalék, diszperzió tartalma nincs, a cement tartalom ritkán éri el a 40%-ot. Beltérben, oldalfalra ajánlott.

gres-fagyallo-csempe-ragaszto2. Fagyálló: Csempéhez, padlólaphoz egyaránt alkalmas még fagyálló lapokhoz is. Tapadási és szilárdsági paraméterei normál igénybevételhez megfelelőek. Tartalmazhat minimális mennyiségben kötésjavító adalékanyagokat vagy szálerősítést a jobb tapadás és repedés áthidalás miatt. A cement tartalom meghaladja a 40%-ot. Beltérbe, kültérbe csak akkor alkalmazható, ha nem tesszük ki túl nagy hőingadozásnak, pl.: padlófűtés, nyitott terasz, stb.

flexibilis ragasztó3. Flexibilis: Csempéhez, padlólaphoz egyaránt alkalmas még kőporcelán lapokhoz is. Tapadási és szilárdsági paraméterei magasabb igénybevételhez is megfelelőek. A magasabb diszperzió tartalma miatt alkalmas nagyobb hőingadozások elviselésére, pl.: padlófűtés és terasz, emellett alkalmas még csempét csempére illetve kenhető szigetelésre burkolni. Anyagfelhasználás: Kb. 2,5 Kg/m2

 

kőburkolat

Burkolási ötletek:

Egy lakásfelújításba mindig nehezen vág bele az ember, hiszen ilyenkor az a kép van előttünk, hogy a lakás romokban hever mindenhol por és kosz van és , hogy soha nem lesz vége ennek az egésznek. Ezt azonban lehet mosolyogva, és örömmel is nézni, hiszen a szemünk előtt válik régi, lelakott lakásunkból egy gyönyörű új otthon, amelyet a család sok évig használni, és szeretni fog, továbbá a lakásunk értékét is nagy mértékben növeljük. Ehhez azonban elengedetlen egy  profi csapat, akik igazán értik a dolgukat és persze tartják a megadott határidőt.Sokszor okoz gondot az ötlethiány és persze az anyagi háttér. Fontos azonban tudnunk, hogy nem kell feltétlen a leg exkluzívabb Olasz burkolat ahhoz, hogy elkészüljön álmaink konyhája, fürdőszobája vagy éppen előszobája.

zuhanykabin burkoláselőszobaburkolatok

 

Egy valamivel kedvezőbb árfekvésű, de jó minőségű burkolatot is fel lehet dobni pár remek megoldással.

járolapozásszép füdőszobák

Figyelembe kell vennünk azonban a burkolóanyag kiválasztásánál, hogy az adott helyiség mekkora illetve, hogy milyenek  a fényviszonyok.díszburkolat fürdőszobába

panelfürdőszoba

Jó ha már előre tudjuk milyen szanitereket szeretnénk, hiszen itt is az összhang a cél. Ha fényes felületű burkolatot választunk, tudnunk kell, hogy  a színek itt még élénkebbé teszik a felületeket azáltal, hogy visszaverik a fényt.Ha azonban matt felületű burkolatot szeretnénk úgy fontos tudnunk, hogy a matt felület elnyeli a fényt, és ilyenkor az sápadtabbnak, és kevésbé intenzívnek hat. épített zuhanykabin

fürdőszobaburkolásjárólapozás

Reméljük az alábbi képekkel sikerül pár ötletet adnunk, és hamarosan önt is az elégedett ügyfeleink között köszönthetjük.

A megfelelő lakásdesign:1 (25)

Sokan úgy gondolják, hogy modern és dizájnos otthont csak akkor tudunk igazán jól, és szépen kialakítani, ha nagy házunk van, vagy egy nagy terekkel rendelkező lakásunk. Pedig aki így gondolja az téved! Kis akár panellakásokból is igazán csinos kis otthont varázsolhatunk megfelelő ötletekkel és egy mindenre kész profi csapattal. A csapatra nem csak a kivitelezés szempontjából van szükségünk, de ők azok, akik segítségünkre lehetnek a megfelelő színek, fények és stílus megtalálásában is. A megfelelő színek használata igen fontos. A kis terekhez általában a világos színeket ajánlják, hiszen mint tudjuk azok tértágító hatással bírnak, és szintén világos színeket ajánlanak a padlóburkolatok tekintetében is. Mi azonban ezzel nem feltétlenül értünk egyet. Ugyan is ha szeretjük a sötét színeket nem lehet akadály, hogy kicsi a lakásunk.

színkombinációk

Ilyenkor jön szóba a különböző színek kombinálása, vagy a falak egy más anyaggal történő “feltuningolás”. Ez lehet akár tapéta akár falburkoló panel, vagy a manapság oly  divatos kőburkolat.

játék a színekkeltapétabetétfalburkolatok

A lényeg, hogy jól kombináljuk a színeket és nem utolsó sorban jól használjuk a fényeket. Egy két rejtett megvilágítás, vagy egy apró led fény is elég ahhoz, hogy igazán egyedi és meghitt vagy akár extrém hangulatot varázsoljunk otthonunknak.

falburkoló panelokrejtett fények

Az alábbi képeken ezekből a lehetőségekből gyűjtöttünk össze párat, amivel reméljük, hogy sikerült pár ötletet adnunk. Ha pedig minőségi és gyors kivitelezőt keres álmai megvalósításához hívja csapatunkat, és mi lakását igazi otthonná varázsoljuk.

Festés:

Manapság igen nagy és bőséges a kínálat a különböző festékekből, ezért nem könnyű eldönteni, hogy milyet is vásároljunk lakásunk festéséhez. A mészfestékek általában csak újonnan vakolt falfelületekre, vagy azok felújítására használhatók, a latex festékeket pedig főként az erős és karakfestékán színkombinációknál érdemes használni, ám az ezekkel történő munkát inkább bízzuk szakemberre. Ma már szinte hagyományosnak mondható a diszperziós falfesték, amivel a munka is egyszerűbb viszont esetenként igen eltérő tulajdonságúak lehetnek. Általában csak egy dologban azonosak, hogy mindegyik vízzel hígítható, de fedőképességük, színerősségük, kiadósságuk nagyon is eltérő lehet. Ezért fontos, hogy az általános célú és olcsó termékektől ne várjunk sokat. A lakás különböző helységeire is legyünk tekintettel, és vegyük figyelembe a speciális körülményeket is. Ahol például jelentősebb páraképződés van, mint a fürdőszobákban, ott használjunk a nedves környezethez igazított falfestékeket. Ezek többnyire tartalmaznak penészgátló adalékokat is, amelyek megakadályozzák a penész megtelepedését. A bevonat páraáteresztése viszont garantáltan kiváló. A konyhákba is célszerű olyan festéket választani, amelyeken kevésbé tapadnak meg a különféle szennyeződések, és a fokozott páraképződés sem árt a bevonatnak. Ezen kívül még rendkívül sok és egyedi jellemzőkkel, különleges tulajdonságokkal rendelkező falfestékek közül választhatunk.

Számos fajtában eltérő színű pigment gömböcskék vannak, vagy szemcsézett felületet képeznek. Mások adalékként parányi kerámia gömböcskéket tartalmaznak, amelyek megakadályozzák, hogy a szennyeződések, például a nikotin, a por kémiailag kötődjenek a festék felületére, és a nedves helyiségekben páraszabályozóként is funkcionálnak. A kerámia adalék a felületek egyenletes felmelegedését, hő visszasugárzását és a színek tartós élénkségét is biztosítja. Más gyártmányok, különleges adalékanyagaiknak köszönhetően még a kellemetlen szagok ellen is védelmet nyújtanak a semlegesítő hatásukkal. A gyártók szerint elég a mennyezetet befesteni ezzel a festékkel, és légfrissítő, szagelimináló képessége folytán mindig frissen tartja a helyiség levegőjét.
Aki pedig időt, fáradságot és energiát akar megtakarítani, az egyrétegű, nagy fedőképességű falfestéket válasszon. Ehhez azonban elengedhetetlen a jó falminőség, amit viszont a szakmához nem értő kéz nem igen tud kivitelezni! Ezért inkább hívjunk szakembert. A jól előkészített falon ebből a jó fedőképességű festékből általában valóban elég egy réteg is a teljes fedéshez és még a lecseppenéstől sem kell tartanunk. A sűrű állagú festék természetesen gyárilag színezett változatokban is beszerezhető, és utólag is színezhető. Reméljük sikerült egy kis segítséget nyújtanunk a festékek “világában”,azonban ha nem szeretnénk, hogy meglepetések érjenek minket jobb ha szakemberre bízzuk a dolgot.

Return to Top ▲Return to Top ▲